Free songs
Extra belasting betalen bij obesitas en overgewicht?

Obesitaks vliegtuigmaatschappijen

Obesitaks kan doelen op het verplichten van het betalen van een extra stoel in een vliegtuig door een reiziger met overgewicht omdat diegene niet in een stoel zou passen. Als diegene geen extra stoel krijgt, kunnen de veiligheid en het comfort van anderen en natuurlijk van de reiziger zelf in gevaar komen.  Iemand met een obesitaks-ticket kan de tweede stoel (afhankelijk van welke vliegtuigmaatschappij) meestal voor 25% korting boeken. Iemand betaalt dan dus 175% van zijn oorspronkelijk geboekte ticket.

Een andere manier om het een beetje ‘goed te maken’ is dat mensen met een obesitaks-ticket aanspraak maken op twee maaltijden.

Wanneer past iemand niet meer in een stoel?
De grenzen tussen net-wel overgewicht en net-niet overgewicht zijn vaag. Het is moeilijk om naar iemand te kijken en deze in een bepaalde categorie te stoppen. Soms zal daarom de een net wel moeten betalen en de ander niet. En omdat iedereen verschilt in lengte en figuur, is het moeilijk om af te gaan op gewicht. Het moet natuurlijk wel eerlijk blijven. Daarom is er afgesproken dat er sprake moet zijn van obesitaks wanneer de armleuningen van de reiziger niet meer omhoog of omlaag kunnen. Pas dan past iemand officieel niet meer in zijn stoel; volgens de luchtvaartmaatschappijen dan.

Wat als een vliegtuig is volgeboekt?
Vliegtuigen zijn natuurlijk niet altijd voorbereid op het verkopen van extra stoelen. Zeker in de zomermaanden zijn veel vluchten volgeboekt. In zo’n geval zou een te zware passagier zijn of haar extra ticket terug kunnen vorderen.

Discriminatie?
Sommige mensen en politieke partijen noemen het betalen van het extra ticket vanwege een te groot lijf discriminatie. Obesitas zou dan een ziekte zijn; iets waar mensen weinig aan kunnen doen.

De situatie is ingewikkeld. Het is te begrijpen dat mensen met overgewicht zich beledigd voelen door de obesitaks. Maar aan de andere kant is dit voor de te zware passagier en voor de andere reizigers uiteindelijk wel comfortabeler. En het belangrijkste; de reden dat de obesitaks verzonnen is; het is veiliger.

KLM en de obesitaks
Er zijn in Nederland nog maar weinig vliegtuigmaatschappijen die een zogenaamde obesitaks heffen. De eerste vliegtuigmaatschappij die er groot mee in het nieuws kwam was KLM. Op de website van KLM valt er het volgende te lezen over de obesitaks:

We willen al onze passagiers graag een comfortabele en veilige reis bieden. Als u een deel van de stoel(en) naast u in beslag neemt, dient u een extra stoel te boeken.

U kunt deze tweede stoel, waarop u 25% korting krijgt, uitsluitend boeken door te bellen met KLM Telefonische Reserveringen. Indien bij vertrek van uw vlucht in dezelfde reisklasse nog een andere stoel naast uw zitplaats beschikbaar is, kunt u de kosten van de door u gereserveerde extra stoel terugvragen.